Apa înseamnă viaţă. La propriu. Viaţa, aşa cum o ştim, e imposibilă fără existenţa apei. Tot ce e viu pe pământ are nevoie de apă. Aceasta e atât de integrată în viaţă, încât astronauţii caută apa, ca un potenţial habitat pentru existenţa extratereştrilor.

Un om poate muri în 3-4 zile în lipsa apei. Tot procesul chimic din corpul tău necesită apă; când eşti deshidratat, sângele tău se schimbă dintr-un lichid subţire roşiatic în ceva asemănător cu jeleul. Odată ce sângele se îngroaşă, devine tot mai greu pentru inima să îl pulseze în întregul corp.

Cei mai mulţi dintre noi considerăm că bem suficientă apă pe zi pentru a ne menţine hidrataţi, dar ceea ce noi bem se întâmplă să ne deshidrateze, de fapt. Cafeaua, ceaiul, băuturile răcoritoare şi energizantele conţin cofeină, care este diuretică. Asta înseamnă că aceste băuturi încurajează corpul să elimine apa. Băuturile pentru sportivi pot avea un efect asemănător pentru că ele conţin electroliţi şi, consumate în cantităţi mari, vor determina un dezechilibru în compoziţia chimică a corpului. Pentru fiecare băutură de sportivi pe care o consumi, trebuie să bei o cantitate egală de apă.

Când consumi suficientă apă, în corpul tău au loc schimbări pozitive

Creşterea energiei

Corpul tău are nevoie de apă pentru a realiza zaharurile necesare producerii de energie. Când eşti deshidratat, corpul are probleme în sintetizarea zaharurilor şi de aceea te simţi obosit. Când ai suficientă apă în organism, corpul tău este energizat.

Fără probleme de constipare

Procesul de digestie are nevoie de apă pentru a putea funcţiona la potenţialul maxim, asemenea întregului tău corp. Apa facilitează transferul nutrienţilor şi al produşilor ce trebuie eliminaţi din corp. Mai puţină apă, înseamnă mai multe elemente de eliminat blocate în colon şi în intestinul subţire. Astfel, putem afirma că problemele digestive au de cele mai multe ori legătură cu deshidratarea.

Fără ulcer la stomac

Stomacul este acoperit de mucus pentru a fi protejat de propriul acid. Acest mucus este format 98% din apă şi 2% din bicarbonat de sodiu. Când eşti deshidratat, mucusul devine mult mai subţire şi mai puţin eficient, cauzând astfel ulcerul odată cu activarea acidului gastric, care începe să atace pereţii stomacului.

Scăderea în greutate

Câteodată, când suntem însetaţi, obişnuim să mâncăm. Dacă bei multă apă, nu doar că trupul tău va putea să proceseze mult mai uşor mâncarea, dar vei sesiza că stomacul se va simţi mult mai plin şi automat vei mânca mai puţin. Apa nu are valoare calorică şi folosind-o ca înlocuitor pentru gustări, aportul tău caloric va scădea, iar nivelul de energie va creşte. Ai nevoie de 2-3 litri de apă pură în fiecare zi pentru a rămâne hidratat.

Stare de spirit mai bună

Corpul tău are nevoie de echilibru, iar când consumul de apă este afectat, te simţi obosit şi deprimat. Creierul are nevoie de apă pentru a funcţiona, la fel ca restul corpului. Insuficiența apei îţi provoacă o stare apatică şi nu mai poţi gândi raţional. Acest gol de energie se poate traduce printr-o lipsă de entuziasm pentru viaţă, care se poate transforma uşor într-o depresie. Bând apă, metabolismul tău se activează, fluxul de energie creşte şi totodată starea de spirit se îmbunătăţeşte.